Brand

     Brand1

      Henrik Ibsen , Helsinkin kaupunginteatteri 1987,  ohjaus Jotaarkka Pennanen

      Lavastus Marjanne Falk, valot Jussi Leppänen, assistenttiohjaaja Tiina Harpf

Brand-img0002
Brand Pekka Laiho, Agnes Riitta Havukainen

Väliverho HKT 1987

”Brand on pappi, jolla on ankara Jumala ja jonka elämää ohjaa kova oppi. Ihmisen on annettava kaikkensa, annettava vapaaehtoisesti. Se, joka ei tähän suostu, ei ole antanut mitään. Taistelun päässä häämöttää täydellinen voitto tai täydellinen tappio. Brand ei tunne kompromisseja eikä sotaa, joka päättyy rauhaan kohtuullisen sopimuksen kautta, kuten hänen vastapelurinsa, kylän vouti, ”humaanin ajan” nimissä esittää. Rohkeudellaan tulisieluinen ja tinkimätön saarnamies kerää ympärilleen kasvavan kannattajien joukon. Köyhä kyläpahanen on kaivannut vahvaa johtajaa ja näkee Brandissa pelastajansa. Bran-din rinnalla ja hänen tukenaan käy omaa taisteluaan vaimo Agnes. Mutta moniko jaksaa kulkea Brandin viitoittamaa tietä loppuun as¬ti? Kuinka paljon on ”kaikki”, mitä voi vielä uhrata kun tuntee kaiken uhranneensa, miten paljon inhimillistä kärsimystä ja tuhoa pitää sietää aatteen vuoksi? Riittääkö rautainen tahto vai tarvitaanko myös rakkautta ja anteeksiantoa? Näytelmän kysymyksiin ei ole helppoja vastauksia, mutta ne ovat elintärkeitä kysymyksiä, yhtä ajankohtaisia meidän ”humaanina aikanamme” kuin yli sata vuotta sitten, Ibsenin niitä pohtiessa. Vastasipa miten tahansa. Brand ei jätä kylmäksi.
Samoin kuin kirjailija aikanaan, ohjaaja Jotaarkka Pennanen korostaa, ettei kysymys ole vain uskonnollisesta kilvoittelusta, ei vain 1800-luvun lopun pikkupappilan karusta arjesta. Yhtä hyvin kuin pappi Brand voisi olla poliitikko, taiteilija, urheilija. Galilei…
”Haastava työ – Upea toteutus – Pekka Laihon voitto”
Jotaarkka Pennasen ja hänen näyttelijäen-semblensa vahvasti tämänpäiväinen tulkinta on saanut yksimielisen kiittävän vastaanoton. Seuraavat arvosteluotteet esimerkkeinä:
”Kaupunginteatterin toteutus, jonka on ohjannut Jotaarkka Pennanen, on yhtä upea, ehdoton ja tinkimätön kuin on Brandin maailma.” (Pentti Ritolahti, Kotimaa)
”Brandin rooli on Pekka Laihon voitto: Pekka Laiho saavuuttaa pääosassa Brandina elämänsä tähän asti suurimman voiton pelottomasti koko maailmaa ja lopulta myös omaa itseään vastaan asettuvana saarnamiehenä.
… ei niin, että muut näyttelijät jäisivät Laihon Brandin varjoon. Jokainen heistä omalta osaltaan yltää vahvaan suoritukseen kokonaiskuvaa rakennettaessa. Sen vuoksi myös koko esitys on ehyt ja täyteläinen. Joukosta on muita mitenkään aliarvioimatta hyvä poimia esiin Riitta Havukaisen Agnes, joka osaa meillä vähän viljellyn näyttämöllä kuuntelemisen ja myötäelämisen taidon…” (Harry Sundqvist, Aamulehti)
”Helsingin Kaupunginteatterin uudet ensi-illat ovat painava puheenvuoro. Galilei ja Brand eivät ole viihdykettä elämän marginaaleissa, vaan elämästämme suoraan. Toinen perää tieteen vastuuta, toinen aatteen voimaa.
… kypsä, äärimmäisen haastava työ, sellainen teatteriesitys, josta tulee sekopäisenä kotiin. koska aivot on lipeässä keitetty eikä mikään tunnu enää pitävän paikkansa… Laiho esittää Brandinsa hyvin… Riitta Havukainen tekee Agneksesta täyden, verevän ihmiskuvan… Satiirinen aines esitykseen tulee Heikki Kinnusen voudin ja Juha Mujeen rovastin mukana. Kinnusen antama politiikan oppitunti on riemukasta ironiaa.” (Anneli Kanto. Kansan Uutiset)
Brandin tekijät
Jotaarkka Pennasen ohjaaman esityksen on vierailijana lavastanut Marianne Falk ja puvustanut Maija Pekkanen. Suomennos on Lauri Siparin, sovitus Lauri Siparin ja Jotaarkka Pennasen. Ohjaajan assistenttina on toiminut Tiina Harpf. Nimiosaa esittävän Pekka Laihon ja hänen vaimoaan Agnesta tulkitsevan Riitta Havukaisen lisäksi näyttelijäensembleen kuuluvat Eila Pehkonen, Heikki Kinnunen, Juha Muje, Virpi Uimonen, Jarkko Rantanen, Sari Mällinen, Veikko Honkanen, Tom Pöysti, Mikko Hänninen ja Jyrki Nousiainen. Ensi-ilta oli 7.1.1987.
PL ”

 

TAUSTAA