ORJATSALO Taiteilija politiikan kurimuksessa

Helmikuun 27. päivä 1929 Arcturus-niminen laiva lipuu Hangon satamaan. Suomen tunnetuin näyttelijä ja naisten palvoma ensirakastaja Aarne Orjatsalo saapuu vaimonsa Toini Aaltosen kanssa lähes kymmenen vuoden poissaolon jälkeen takaisin kotimaahansa. Ennen kansalaissotaa Aarne Orjatsalo oli ollut juhlittu näyttelijä, jota kiitettiin sekä porvarillisissa että työväenlehdissä. Häntä palvottiin ja ylistettiin, ja hänestä liikkui lukemattomia tarinoita, joista toiset olivat totta, toiset eivät ja osan todenperäisyydestä ei vieläkään voi varmasti sanoa. Eino Leino kirjoitti vuonna 1917 Aarne Orjatsalosta:

En viitsi ruveta tässä luettelemaan kaikkia niitä tehtäviä, joita hän on näyttämöllä suorittanut. Yhtä vähän pälkähtää minulle päähän puhua hyvää tai pahaa hänestä. Se olisi samaa kuin yrittäisi puhua jotakin siitä, mihin suomalaisen näyttämötaiteen korkeimmat henget ovat parhaissa aavistuksissaan viitanneet.

Orjatsaloa on satamassa vastassa Työväen Näyttämöiden Liiton toiminnanjohtaja Emmanuel Lammi sekä joitakin sukulaisia, kuten sisar Anna-Liisa sekä tämän mies Karl Emil Primus-Nyman. Lammi oli kehottanut Orjatsaloa Yhdysvaltoihin lähettämässään kirjeessä menemään ensinsuoraan asianajaja Mikko Erichin luokse. Hangon poliisi pidättää kuitenkin hänet Etsivän keskuspoliisin pyynnöstä heti satamassa, ja vieläsamana iltana hänet viedään kuulusteluja varten EK:n huostaan Helsinkiin. Hänen matkatavaransa tutkitaan, mutta nuorta Toini-vaimoa ei pidätetä.

Otteita Orjatsalon elämästä: Lapsuus Turnee Axel Ahlberg – Aarne Orjatsalo,  Kansalaissota Sekava alku   Englanti Suuria suunnitelmia: