Valkoinen varis, 2000

Anja Vammelvuo

VALKOINEN VARIS

Ohjelmistossa edelleen jo kolmetoista vuotta.

Esityksen kesto n. 1 t.. Esitys on tilattavissa puh. 0500-507263 ja 050-4661118. Tietoja löytyy myös https://jotaarkka.tarulinna.fi/?page_id=162 tai jotaarkka.tarulinna.fi ja vaamalla valikosta Teatteri/ Valkoinen varis,2000

aliisa ja punainen hattu Esittäjä: Aliisa Pulkkinen

Anja Vammelvuon novellin ja runojen pohjalta sovittaneet Aliisa Pulkkinen ja Jotaarkka Pennanen

Muusikko: Meri Alkula, Naamiot: Jonathan Fogelholm, Lavastus Kari Junnikkala, Puvut: Aliisa Pulkkinen ja Anneli Stenroos, Valosuunnittelu: Hannu Naamanka

Valkoinen varis lentää. Tule, näe, itke ja naura

Anja Vammelvuon novelli Valkoinen Varis hakee vertauskuvansa oikeasti luonnossa silloin tällöin esiintyvästä kummajaisesta eli valkoisesta variksesta. Anja Vammelvuon tragikoomisen novellin tapahtumat sijoittuvat vanhainkotimiljööseen. Päähenkilö Carina Lindbohm näkee valkoisen variksen ja joutuu muiden pilkan kohteeksi. Novellissa ja runoissa puhutaan ihmisen oikeudesta erottautua laumasta ja olla oma itsensä. Valkoisia variksia esiintyy luonnossa harvoin, vaikka, joka ainoassa suuremmassa eläinkokoelmassa on nähtävissä valkeita tai kirjavia variksia ynnä muita poikkeusyksilöitä. Mutta kaikki ne yksilöt joiden väri on silmiinpistävä jäävät yksin. Ne joutuvat petojen saaliiksi.

Aliisa Pulkkisen ja Jotaarkka Pennasen dramatisoimassa näytelmässä Valkoisen Variksen tarina ja päähenkilön ihmiskuva syventyvät Anja Vammelvuon runojen kautta. Näyttelijä Aliisa Pulkkinen on ennenkaikkea tarinan keskushenkilö Carina Lindbohm, mutta hän herättää henkiin myös vanhainkodin muut asukkaat, jotka ovat näyttämöllä koko ajan läsnä ilmeikkäinä naamioina.

Valkoista varista on esitetty Kanadassa Torontossa ja Suomessa Kajaanin runoviikoilla (ensi-ilta), Helsingissä Kansallisteatterissa, Lahdessa, Loviisassa, Riihimäellä, Tampereella, Torniossa, Vaasassa ja monilla pienemmillä paikkakunnilla yhteensä 50 kertaa.

aamulehtiESkajaanin arvosteluaamulehti arvostelu