Jotaarkka Pennanen: Pojan ja isän Moskova
Romaani Pojan ja isän Moskova kertoo kahden eri sukupolven näkökulmasta tarinan Neuvostoliitosta. Vähän yli 10-vuotias Ale käy koulua ja saa ystäviä vieraassa ja eksoottisessa ympäristössä – ja ihastuu luokkatoveriinsa Natašaan. Hänen isänsä Atos Perttula työskentelee suomalaisen vasemmistolehden kirjeenvaihtajana, liikkuu sivistyneistö- ja kulttuuripiireissä ja hämmentyy monista kuulemistaan asioista.
Teos on fiktiivinen, mutta pohjautuu omiin lapsuudenkokemuksiini vuosina 1957–1960 Moskovassa, jossa isäni Jarno Pennanen työskenteli Kansan Uutisten kirjeenvaihtajana. Romaani kuvaa laajemminkin suomalaisen vasemmistosivistyneistön tilannetta ja ajattelun murrosta Hruštšovin ”suojasään” kaudella. Uusi vaihe alkaa, kun Moskovasta on palattu Suomeen ja Ale on aikuistunut. Kuvaan tulee mukaan taistolaisuus ja sen vaikutus kulttuurielämässä sekä lopulta tunnelmat ja aatteet Neuvostoliiton loppuaikoina.
Muokkasin jonkinverran tätä kustantaja Kulttuurivihkot sivulla ollutta esittelyä. Kun rupesin kirjoittamaan kirjaani, en tarkoin tiennyt, minne se veisi minut. Oman sukupolveni kokemukset olivat vielä lähellä. Nyt tilanne oli kuitenkin hyvin erilainen kuin 60-70 luvulla. Venäläinen on melkein kirosana Putinin politiikan ansiosta ja kuitenkin suomalaisella ja venäläisellä kulttuurilla on hyvin paljon yhteistä. Poltiikka voi erottaa tai yhdistää ihmisiä, mutta silti meissä on hyvin paljon samaa riipptumatta siitä, minkälaisessa maassa me asumme. Ja usein kaunokirjallinen teos auttaa meitä näkemään syvemmälle ja ymmärtämään ihmistä suurienkin yhteiskunnallisten muutosten ravisuttaessa maailmaa.
ISBN 978-952-411-005-1 (painettu), 978-952-411-006-8 (pdf). Kirjastoluokka 84.2. Kovakantinen, 379 sivua. Ovh. painettu 39,90 e, pdf 11,90 e. Ilmestynyt 10.4.2024.